Projecten > RTL nieuws

  • image

Projectomschrijving

Met de start van het nieuwe jaar in januari 2013 zijn we begonnen met de bouw van RTLNieuws.nl. Een project waar we naar uitkeken om aan te gaan starten. Een site als RTLNieuws is vrijwel bij iedereen bekend en dus spannend om aan te werken. Een leuk begin van het jaar!

Zoals de meeste projecten bij ons had ook dit project meerdere uitdagingen. De opdracht voor ons was om de site in een nieuw concept en vormgeving te zetten en aan de achterkant een nieuw CMS. Je kunt je voorstellen dat zo'n CMS voor een nieuwsredactie erg belangrijk is. Er zijn zo'n 25 redacteuren die de klok rond in het CMS werken. Zo'n CMS moet snel en intuïtief werken om de RTLNieuws lezer elke minuut van het laatste nieuws te voorzien. Nieuws komt vanuit verschillende bronnen het CMS binnen en moet door de redactie verwerkt worden. Daarnaast heeft zo'n nieuwssite veel bestaande content. Die historie wil je allemaal meenemen. Als je bekend bent met migraties dan weet je dat dit nogal eens voor problemen kan zorgen. Denk bijvoorbeeld aan alle URL's van de nieuwsberichten. Met een volledige herbouw is het waarschijnlijk dat alle URL's gaan veranderen. Oude URL's moeten wel doorgestuurd worden naar de nieuwe locatie. Gelukkig heeft dit bij ons niet tot problemen geleid.

Door het gebruik van Drupal als CMS hebben we in korte tijd veel functionaliteit kunnen opleveren. Daarnaast heeft Drupal ons de mogelijkheid gegeven om het CMS op maat in te richten voor de (altijd kritische) redactie. Binnen Ibuildings gebruiken we Drupal distributies en 'code driven Drupal development' als ontwikkel strategie. Als je wel eens met Drupal of een ander CMS gewerkt hebt dan weet je dat o.a. instellingen in de database worden opgeslagen. Op het moment dat je met meerdere developers werkt kan dat voor problemen zorgen. Code driven development zorgt ervoor dat, zoals de naam zegt, deze instellingen en andere applicatie functies uit de database worden gehaald en code wordt gezet. Je kunt dan gebruik maken van versie beheer en ontwikkelen zoals je gewend bent. Door de duidelijk scheiding tussen o.a. de instellingen en content ben je tevens in staat om in de toekomst te blijven ontwikkelen en het CMS te blijven updaten.

Acquia verzorgt met haar Acquia cloud oplossing de hosting van het CMS. Prettig om een partij als Acquia te hebben die garant staat voor de performance en infrastructuur waarop de site draait. Voor diegene die Acquia niet kennen; Acquia is mede opgericht door Dries Buytaert, oprichter en projectleider van Drupal. Acquia helpt ons niet alleen in het huisvesten van het CMS maar, indien nodig, kunnen ze ons ook op gebied van Drupal ontwikkeling bijstaan.

Inmiddels zijn we begonnen aan doorontwikkeling van het CMS en is de nieuwe site sinds juni 2013 live. Doorontwikkeling betekent voor ons dat er dagelijks door 1 of meerdere personen aan het CMS gewerkt wordt en dat we ongeveer twee nieuwe releases per maand uitbrengen. 

Andere projecten

<>