Projecten > nu

  • image

Projectomschrijving

Begin 2008 zijn we gestart aan de volledige herbouw van NU.nl. We hadden de opdracht gekregen de site en de backend opnieuw te bouwen. Dit beloofde een spannend en uit- dagend project te worden. Het gebeurd niet vaak dat je als developer aan één van Nederlands beste bezochte sites mag werken, laat staan opnieuw bouwen.

Eén van de uitdagingen was dan ook meteen het kunnen voldoen aan de gevraagde capaciteit. In verband met de complete herbouw hadden we geen referentie kader om te bepalen welk ontwerp en infrastructuur goed genoeg was. 

Uiteraard hebben we gekozen voor een schaal- baar ontwerp om de groei van de website in de toekomst te blijven ondersteunen. Maar de infrastructuur moest uiteraard goed genoeg zijn om aan de bestaande capaciteit te voldoen. Door onze ideeën te onderwerpen aan perfor- mance testen hebben we met succes de benodigde infrastructuur kunnen bepalen.

Door de inzet van Varnish proxy servers en het zoveel mogelijk genereren van statische html hebben we met minimale inzet van hardware kunnen voldoen aan de gevraagde capaciteit. De opdrachtgever koos voor het CodeIgniter frame- work en hebben we de website gebouwd met CodeIgniter. De backend is gebouwd met het ATK framework.

De NU.nl redactie maakt dagelijks met een grote groep journalisten en/of redacteuren intensief gebruik van het backend systeem. Het backend systeem is volledig op maat gemaakt en bevat alle eisen en wensen die de reactie op dat moment had. Om de verwachtingen van de redactie in de te bouwen functionaliteit op één lijn te houden hebben we tijdens het ontwerp traject gewerkt met een prototype. Het prototype is tijdens het maken van het functioneel ontwerp steeds uitgebouwd met de benodigd schermen. Aan de hand van het prototype kon de redactie goed inspelen en bijsturen op de applicatie.

Inmiddels wordt het systeem al zo'n 6 jaar gebruikt en heeft de website al verschillende aanpassingen in de layout gehad. Hoewel de website in de jaren een stuk dynamischer is geworden en wordt er elke maand functionaliteit toegevoegd voldoet het ontwerp nog steeds. Iets waar we erg trots op zijn binnen Ibuildings!

Andere projecten

<>