Strukton Rail

Veel vrijheid en maatwerk voor diepgaande applicatie
 

Het internationale spoorbouw en onderhoudsbedrijf Strukton Rail werkt sinds 2010 samen met Ibuildings aan de ontwikkeling van verschillende applicaties. Onze developers werken nauw samen in één Scrum-team met specialisten van de opdrachtgever. Hun diepgaande applicaties vereisen vooral maatwerk en er is veel vrijheid voor experimenten. Om zo samen de beste oplossingen te realiseren.

Als eerste is Veiligheidsplan ontwikkeld, een applicatie voor risico-inventarisatie en evaluatie voor werkzaamheden aan het spoor. De veiligheid van medewerkers die inspecties en werkzaamheden uitvoeren, staat daarbij centraal. De planning van het werk wordt afgestemd op bijvoorbeeld het treinverkeer, de omgeving en de vereiste materialen. Dat gebeurde voorheen met Excel en dat was voor een beetje omvangrijk project al snel twee dagen werk. Met de applicatie kan dat in 10 tot 15 minuten. Dan rollen er diverse PDF’s uit met onder andere instructieformulieren voor de werkmap van betrokken medewerkers. De instructies worden ook gesynchroniseerd met een applicatie voor tablets, die op locatie gebruikt worden.


Complex en diepgaand

Voor onze developers is niet de omvang, maar vooral de diepgang van een applicatie als deze de uitdaging. Alle complexe business rules onder de risico-inventarisatie moeten volledig worden doorgrond en afgestemd. Daarbij houden wij rekening met uiteenlopende edge cases. Want we zijn niet alleen verantwoordelijk voor gebruiksgemak en efficiency, maar vooral ook voor de veiligheid van alle medewerkers. De applicatie is inmiddels al benut voor zo’n half miljoen werkzaamheden. Het belang en de relevantie zijn dus groot.


Modelleringstool voor bedrijfsprocessen

Na de oplevering volgde een nieuwe uitdaging: de ontwikkeling van een modelleringstool voor bedrijfsprocessen. Een bestaande applicatie was verouderd en slecht onderhoudbaar. De belangrijkste functie is het aanmaken van dynamische processen voor het inrichten en modelleren van de organisatie. Daarbij wordt rekening gehouden met onder andere functies, rollen, middelen en tools.

Samen met de klant kwamen wij al snel tot een goede uitwerking van het functioneel ontwerp. Het technisch ontwerp was spannend, vooral het onderzoek naar interactieve modellering van processen. In nauwe samenwerking met Strukton – een scrumproces met wekelijkse demo’s – is de applicatie Blueprint ontwikkeld. Dat is 95 procent maatwerk, gebaseerd op het Symfony framework, Backbone.JS en RaphaelJS. Daarmee kan een tot op detailniveau ontwikkeld bedrijfsproces altijd schaalbaar en haarscherp gepresenteerd of geprint worden.


Doorontwikkeling

De uitdaging voor onze developers is bij projecten als deze, om snel de wereld en processen van een opdrachtgever te doorgronden tot op detailniveau. Om zo volledig grip te krijgen op hun wereld en samen de beste oplossingen te ontwikkelen. Daarna start de doorontwikkeling. We gaan deze oplossing nu bijvoorbeeld doorbouwen tot SaaS-oplossing. Hiermee kan de applicatie ingezet worden voor meer organisaties, als basis van een verder uit te bouwen platform. Dat kan bijvoorbeeld ook interessant zijn voor certificeringstrajecten.


Meewerken of meer weten?

Wil je meer weten of meewerken aan projecten zoals deze? Laat het ons weten.