SURFnet

Continuïteit en performance cruciaal voor autorisatie platform
 

Ibuildings werkt al ruim tien jaar met ICT-samenwerkingsorganisatie SURFnet aan diverse innovatieve projecten. Waaronder het autorisatie platform SURFconext, met meer dan een miljoen gebruikers. Voor doorontwikkeling en refactoring van het platform werken onze developers nauw samen met de specialisten van SURFnet. Met veel vrijheid en wederzijds vertrouwen, om samen de beste oplossingen te kunnen realiseren.

SURF is een ICT-samenwerkingsorganisatie voor onderwijs en onderzoek in Nederland. SURFconext is een innovatieve infrastructuur voor onlinesamenwerking. Sinds 2011 krijgen studenten, onderzoekers en medewerkers van onderwijsinstellingen hiermee toegang tot hun e-mail en inmiddels circa 170 clouddiensten van verschillende aanbieders. Na één keer inloggen: veilig én gemakkelijk.


Doorontwikkeling en refactoring

Drie van onze developers werken dagelijks in een team met de specialisten uit het core- en innovatieteam van SURF. Na een korte stand-up werken we dagelijks samen aan de doorontwikkeling, grootschalige refactoring en het onderhoud van het platform. Continuïteit en optimale performance bieden aan alle gebruikers – dagelijks zo’n 400.000 – is de eerste prioriteit. Het systeem mag niet falen. De maximale downtime (8 uur per jaar) is niet bedoeld voor softwarefouten. Om de uptime en performance te waarborgen, worden continu verbeteringen doorgevoerd.


Sterke authenticatie

SURFconext draait in drie fysiek gescheiden datacenters en wordt gedistribueerd over vele servers. De componenten van het platform zijn volledig gebaseerd op open source projecten. Het PHP-deel bestaat uit vele applicaties, waaronder EngineBlock (als SAML proxy de kern van het platform) en de StepUp applicaties (voor second factor registratie, vetting en gebruik). Wij passen de bestaande code aan, zodat deze testbaar is. Sinds 2013 bouwen we ook volop aan de sterke authenticatie van SURFconext. Dat begon als een pilot, maar is inmiddels een volwaardig project.


Vrijheid en vertrouwen

Onze nauwe samenwerking als partners geeft developers veel vrijheid om aan de best mogelijke technische oplossingen te werken. De betrokkenheid en het onderlinge vertrouwen zijn groot. Dat werkt heel prettig. Daarbij kunnen wij al onze kennis, ervaring en creativiteit inzetten om mee te denken over de toekomstige oplossingen. Daarvoor moeten we steeds een aantal stappen vooruitdenken. Ook dat is heel uitdagend aan onze projecten bij SURFnet.


Meewerken of meer weten?

Wil je meer weten of meewerken aan projecten zoals deze? Laat het ons weten

 
Surf-1.jpg